5 anledningar till varför du ska vara öppen om din psykiska ohälsa

Publicerad: 20 januari, 2020

Psykisk ohälsa kan upplevas i form av exempelvis stress, ångest, nedstämdhet eller oro. Trots att man idag pratar allt mer om psykisk ohälsa så är det en del som lider i det tysta och varken berättar för sina närstående eller vårdpersonal om hur de egentligen mår. Här kommer fem anledningar till varför det kan vara bra att vara öppen kring hur man faktiskt mår.

För att det är skönt att ventilera
Om man har känt sig låg under en längre tid kan det vara väldigt skönt att bara få berätta för någon om hur man mår. När man håller allt inom sig kan negativa tankemönster byggas upp vilket kan leda till att man mår sämre. Genom att ventilera hur man mår får man utlopp för sina känslor vilket brukar leda till att allt känns lite lättare.

För att inspirera andra
Att en del inte vågar berätta att de mår dåligt kan bero på att psykisk ohälsa i vissa kretsar fortfarande är stigmatiserat. Men faktum är att ju mer vi pratar om det med andra, desto fler är det som också kliver fram och berättar om sina egna erfarenheter. Det är så man inser att man faktiskt inte går igenom det ensam.

För att få stöd från folk runt omkring dig
Det kan kännas jobbigt att berätta för till exempel familj, skolkamrater eller kollegor att man inte mår så bra. Men om man är transparent kring hur man mår så kan folk i ens närhet finnas där för att stötta och peppa en, och ge en mer tid för sånt som får en att må bättre.

För att psykisk ohälsa inte är något att skämmas över
Hade du försökt dölja om du hade fått diabetes eller brutit armen? Hade du väntat med att söka hjälp? Precis som med vilken annan sjukdom som helst så kan alla drabbas av psykisk ohälsa och det är inget att skämmas över.

För att kunna få professionell hjälp och må bättre
Att söka hjälp när man har mått psykiskt dåligt under en längre period kan kännas som ett väldigt stort och främmande steg, och man kanske tänker att ”jag är ju inte dödssjuk, bara lite nere”. Men att våga öppna upp sig för vårdpersonal är att ta ett steg i rätt riktning för att kunna må bättre, och att sätta sig själv och sin egna hälsa i första rummet. Det är modigt och något man ska vara stolt över.