5 saker du kan göra inför skolstarten – med fokus på välmående, hälsa och självuppskattning (Del 2)

Publicerad: 5 augusti, 2019

Denna vecka kommer fem nya tips med saker du kan göra för att förbereda dig inför kommande termin, med fokus på välmående, hälsa och självuppskattning.

 

Läs böcker

Att läsa böcker kan faktiskt påverka vår hälsa positivt! Biblioterapi, att läsa sig till en bättre hälsa, är en metod som blir allt mer populär i Sverige och världen över. Om du lånar eller köper böcker som handlar om ämnen du tycker är intressanta så lovar vi att du kommer ha svårt att lägga ifrån dig böckerna när du väl har börjat läsa.  

 

  • Rensa dina sociala medier

Hur härliga är personerna du följer på sociala medier, egentligen? Blir du inspirerad och glad när deras bilder dyker upp i flödet? Gå igenom vilka du följer och gör ett aktivt urval. Konton ska inspirera dig, inte stjäla energi från dig och få dig att må dåligt.

 

  • Meditation

Meditation är fantastiskt för både kropp och sinne. I en studie från 2017 kom forskare fram till att meditation stoppar de negativa effekterna som stress, ångest och oro har på kroppen. Nu för tiden finns det många bra meditationsappar som är gratis, som t.ex. Headspace.

 

  • Planering och målsättning

Tänk över det kommande skolåret, i vilka ämnen vill du göra bäst ifrån dig? I vilka ämnen känns det okej att inte göra lika bra ifrån sig? Vad har du för förutsättningar? Sätt rimliga mål att sträva efter. Självklart ska man alltid försöka göra bra ifrån sig, men man kan inte vara bäst på allt och genom att ha rimliga förväntningar på sig själv slipper man ständig prestationsångest.

 

  • Träning

Det är ingen nyhet att fysisk aktivitet är bra för hälsan. Är du en av dom som ogillar att träna?  Börja med vardagsmotion – trapporna istället för hissen och promenad istället för tunnelbanan. Det viktigaste är att hitta en träningsform som passar dig! Och det behöver inte vara en timma på gymmet. Badminton, dans och powerwalks gör dig också gott! Gör något som känns motiverande och roligt.